Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

De (voor)ouders van
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
Joannes van Ooyen
Overgrootvader is geboren op 17 november 1828 (zie akte).
Op 19 juni 1858 trad hij in het huwelijk met Antonia Theresia Jacobs.
Bij zijn huwelijk (zie akte) was zijn ruim 8 jaar oudere broer Rudolphus getuige. Zijn ouders, Wilhelmus van Ooyen en Adriana van Akkerveeken waren al overleden.
Het huwelijk duurde, tot het overlijden van zijn vrouw, bijna 25 jaar. Na ruim 10 jaar weduwnaarschap overleed hij op 30 oktober 1893. Bijna 65 jaar oud (zie akte). Zoals zijn vader en oudste broer was hij slachter van beroep. Ons vader vertelde dat hij ook tuinman  was en dat hij met behulp van een lucifersdoosje het gras op maat knipte. Misschien had hij dat geleerd van zijn opa, die hovenier was.
Hij was ruim zes jaar oud toen zijn opa Petrus overleed. Toen opa Willem op 23 september 1868 geboren werd, woonden hij in de Louwsepoort wijk D, nummer tweeëntwintig. Volgens tante Sjaan, een zus van ons vader, woonde hij met zijn gezin ook in de Clarastraat, achter de St. Jan in ’s-Hertogenbosch.
De Louwsepoort en de Clarastraat anno 2005.
In deze tijd werd de spoorlijn Utrecht via ‘s Hertogenbosch naar Boxtel aangelegd. En Louis Pasteur werkte een methode uit voor het bewaren van voedingsmiddelen door het doden van bacteriën.
Antonia Theresia Jacobs
Overgrootmoeder is geboren op 21 april 1826 (zie akte). Zij is de dochter van Caspar Jacobs en Anna Maria Elisabeth Kox. Voor haar huwelijk was zij dienstbode. Tijdens haar huwelijk in 1858 was haar vader al overleden. Haar moeder leefde nog.
Zij kreeg 4 kinderen. Haar 1e kind, Wilhelmus, overleed na 1½ maand.
Ons vader vertelde dat zij in een krankzinnigengesticht terecht is gekomen. De aanleiding was het uitstorten van een emmer water over een kapitein van het leger, omdat hij dwars door het schrob water liep. Deze kapitein kwam haar zoon Casper, een broer van opa, ophalen. Deze Casper was oppasser bij deze kapitein.
Hij diende bij de “gele rijders”, een afdeling van de artillerie.
Ook vertelde hij dat zij aan geloof waanzin leed. Zo moet zij een geheel weekloon in het offerblok gedaan hebben. De pastoor weigerde dit geld terug te geven.
Op 8 mei 1883 is zij in het gesticht gestorven. En werd dus 57 jaar oud (zie akte).
Wilhelmus van Ooijen
Caspar van Ooijen
Adriana van Ooijen
Wilhelmus van Ooijen
op
op
op
op
29-04-1859
02-07-1860
13-03-1863
23-09-1868
Triniteit wijk b 136
idem
Louwse poort wijk D22
idem
Overleden 12-06-1859 Louwse poort wijk C190

Onze opa