Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

De (voor)ouders van
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
Opa Willem van Ooyen
Opa Wilhelmus, werd geboren op 23 september 1868 in de Louwsepoort te ’s-Hertogenbosch. (zie akte) Als hij 13 jaar is krijgt zijn enigste en ongehuwde zus Adriana, op 19-jarige leeftijd een kind. Op zijn 14e overleed zijn moeder in het krankzinnigen gesticht. Op zijn 17e krijgt zijn zus een tweede kind en op zijn 21e krijgt zij, nog steeds ongehuwd, haar derde kind.
Op 31 oktober 1890, tweeëntwintig jaar oud, trad hij in het huwelijk met Mieke Bartels.
Opoe ondertekende hun huwelijksakte. Opa ondertekende niet wegens onervarenheid (zie akte). Zes maande later op 23 februari 1891 wordt hun eerste kind Caspar geboren, dat na 4 maanden overleed. Opa overleed op 16 januari 1956 te Oisterwijk.
Als lid van een socialistische bond nam hij het initiatief tot een staking uit solidariteit met de stakende spoorwerkers in het begin van de twintigste eeuw. Hij kreeg op staande voet ontslag, toen bleek dat hij, ondanks de afspraken met zijn maten, alleen staakte. Om toch aan de kost te komen, begon hij een tabaks- en snoepwinkeltje. Uit sympathie kwamen de machinisten bij hem kopen. In dit winkeltje was het ook mogelijk je geluk te beproeven door voor een halve cent aan een rad te draaien. Het artikel waarbij de wijzer stopte was voor de gokker. Van 25 februari tot april 1914 was er bij Choulmey & Bahr staking.
De pastoor vond het niet goed dat opa lid was van de socialistische bond. Bij het biechten kreeg hij het “schuifke” en werd hem de communie geweigerd. Hij ging toen voor de sacramenten naar de paters.
Toen hij de pastoor later tegenkwam, vroeg deze hem: “En Willem hedde gij oe al bedacht?” Antwoordde hij: “Neen, ik heb een ander God gevonden bij de paters, die doen niet aan politiek!” Dat hij gelovig was bleek ook wel uit het Christusbeeld met een brandend lichtje in een glazen stolp dat in hun woonkamer stond.
Opa en opoe hebben enkele kinderen naar zijn broer Casper, die in het leger bij de “gele rijders” van de artillerie diende, willen vernoemen. Klik op:
Wat zij hebben meegemaakt
Zijn beroep was sigarenmaker. Hij was monstermaker bij Choulmey & Bahr. D.w.z. dat hij sigaren maakte, die de vertegenwoordigers meenamen voor de verkoop. Dit was zijn werkomgeving en een sigarenvorm, zoals hij die gebruikte.
Voor zijn omgeving was hij progressief.
In die tijd richtte Pieter Jelles Troelstra de Sociaal Democratische Arbeiders partij (SDAP) op en was er de
spoorwegstaking.
Het gezin van onze grootouders Willem van Ooyen en Marie Bartels. Vlnr. Tante Sjaan, opa Willem met ome Janus, opoe Marie met ons vader Jo, ome Bart met daarachter ome Willem in uniform en als laatste tante Marie. Tijdens het maken van deze foto stond ome Willem vanwege de mobilisatie voor de eerste wereldoorlog aan de grens met Duitsland.
Hij is later op deze foto erbij gezet. Oorspronkelijk stond Albert Kihle, de man van tante
Marie erop. Zij woonden op Lombok in de Overlaatweg op nr. 7 ,waar nu het PNEM gebouw staat. Hier de Overlaatweg tijdens de afbraak.
Dan de overstroomde Pettelaarseweg. Toen een buurtgenoot voor honderd gulden naar de KNIL in Indië ging, zei opa: “Die durft nog niet over de overstroomde Pettelaarseweg!”