Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

Gezin
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
In Tivoli kwam Netty bij juffrouw van de Ven (links) van de meisjesschool aan de Heezerweg.
Ze werd achter in de klas gezet. En als ze zei: “Ik begrijp het niet”. Dan zei deze juffrouw dat ze beter moest luisteren. Het was voor haar geen fijne overgang naar deze nieuwe school.
Juffrouw de Rooij van de meisjesschool in Woensel was voor haar een veel lievere juffrouw.
Ondanks dat we het 4e jaar na de oorlog is zijn er nog verschillende producten op de bon.
Zoals textiel, versnaperingen en andere.
Op 31 december om kwart over elf werd ons nieuwe zusje Vera geboren.
Onze ouders stelde de vroedvrouw, Smit-Jonkers voor om de datum 1 januari te noteren. Maar daar trapte zij niet in.
De muntbiljetten voor de gulden , zoals hier weergegeven, en de riksdaalder, twee en een halve gulden, waren toentertijd nog in omloop als wettig betaalmiddel.
Later werden deze vervangen door munten.
Later ging Marianne voor het eerst naar de kleuterschool bij de nonnen op de Heezerweg. Een tijd bracht ik haar naar school en haalde haar op van school om naar huis te gaan. Ik herinner me nog dat zij een zwart bontjasje aan had. Het moet in deze tijd geweest zijn dat zij ‘s middags niet meer naar school wilde. Mama werd zo kwaad dat zij haar in de kelder stopte. Omdat zij de kelder uitkwam, zette mama de zware leunstoel voor de deur en ging er zelf inzitten. Maar Marianne werd zo boos dat zij mama met stoel en al vooruit schoof.
Zij wilde niet meer naar school omdat zij straf kreeg als zij de blokken niet meer in elkaar kon zetten.
Voorjaar 1949, Marianne, 3 1/2 jaar,  bij Mieke Dekkers achter hun huis. Achter is het allemaal zand en er is nog geen heg. Mama had mij gezegd dat ik het vijfde schuurtje moest hebben als ik uit school kwam. Dus ik telde vijf schuurtjes en vond de deur op slot. Door de raam zag ik veel koperwerk, wat wij niet hadden. Stond ik bij het verkeerde huis. Twee schuurtjes waren een blok.
Via de buurvrouw, Door van Dijk, was mama bij deze verloskundige terecht gekomen. Mede omdat zij het vervelend vond steeds met de bus naar de verloskundige van Philips te moeten.
Met de geboorte had Vera spitse nageltjes. Haar wieg kwam van mevrouw Noordraven. Mama had de wieg bekleed met een stof met roze bloemetjes. Vera had last van slijm, wat met haar hoofdje naar beneden op haar rug werd los geklopt. Als ze moeite had met poepen, bracht mama dat op gang met ‘n zeeppuntje.
Het was dan net pindakaas wat er uit kwam. Later droeg ze een hansop met een opening van achteren.
Vera werd op Nieuwjaar in de St Joseph kerk gedoopt door pater Timmermans.
Een van m’n schoolvriendjes was Jan de Groot uit de Luipaardstraat.
Toch ging ik nog regelmatig met de bus in Woensel voetballen met m’n oude vriendjes. Om daarna bij tante Ali van haar eigen kippen een vers eitje te eten.
Hier is ze de kippen aan het voeren.