Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

Verkering
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
Toch had mama moeite met de handel en wandel van ome David. Hij verdiende veel geld met smokkelen. Liet opoe op zijn geldkist passen, maar hij gaf niets aan haar. Tot ons moeder zo kwaad werd en er voor haar moeder geld uithaalde.
Vanaf hier foto’s gemaakt in België. In Turnhout 1936 bij een kanon uit de eerste wereldoorlog en op een Kermis in Antwerpen. Omdat ome Henk een Duitser was werd hij in + 1935 Nederland uitgezet. Daar hij anti nazi was, wilde hij niet in Duitsland terechtkomen. Op zijn verzoek werd hij over de Belgische grens gezet.
De Belgen namen wel vluchtelingen op. Vanaf die tijd gingen onze ouders veel naar België, eerst naar Turnhout en later naar Antwerpen. Bijna iedere week smokkelde zij van alles naar België. Als de douane kwam gaf papa hem wat sigaren. Ze gingen daar veel uit. Het was er goed toeven voor een Nederlander, omdat de gulden veel waard was. Voor de Belgen was papa ene rijke onkel. En dan te weten dat een slagersbediende maar weinig verdiende. Doordat ome Henk als schilder van reclameplaten voor de bioscoop veel kunstenaars ontmoette, kende hij alle plekjes van het uitgaansleven in Antwerpen. Zo bezochten zij het schipperskwartier, waar zij het rosse leven van dichtbij zagen. Zo kwamen ze eens in een homobar terecht met mannen gekleed in zijden, oosters aandoende pakken. Toentertijd was dat hier in Eindhoven nog niet algemeen bekend. Zij zagen er wel een bekende advocaat of zo uit Eindhoven met zo’n  jongen op zijn schoot. Ook bezochten zij een tentoonstelling (panopticum) over geslachtsziekten, waar zij de verschrikkelijke uitwerkingen hiervan kregen te zien.
Daar papa zaterdags in de slagerij laat afgewerkt was, gingen ze de zondagmorgen of de zaterdagavond naar Antwerpen. Als zij bleven overnachten, mochten zij dat bij een buurvrouw van tante Netta. Zij had een kamer vrij.
Mama vond het wel eens vermoeiend. Op een keer was zij op de bank in slaap gevallen. Papa, tante Netta en ome Henk hebben haar rustig laten slapen en zijn met hun drieën uitgegaan. Toen ze terugkwamen lag zij nog rustig te slapen.
Enkele foto’s bij het ouderlijk huis aan de Broekseweg. Als eerste opoe Verspaget met links tante Clara en rechts mama. Opoe had heel lang en dik haar, wat zij op een knot droeg. Toen ze het in de zomer erg warm had, heeft mama eens haar haren afgeknipt. Tante Netta zei: “Wat hedde gij nou gedaan, snotneus?!” Midden met rechts haar zus Marie. Rechts met de soldatenmuts van ome David en als of ze een sigaret opsteekt. Dit moet rond 1932 zijn.