Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

Broers & Zusters
Van Ooyen & Verpaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
De familie Günther in België van 1936 tot 1944.Onze ouders gingen bijna wekelijks bij hen op bezoek. Zij namen dan o.a. kleding mee voor Henkie. Mama ging er dan op zitten en papa gaf met een knipoog een “goeie” sigaar aan de douanier.
Tante Netta, Henkie en ome Henk voor het Centraal station aan het Astridplein in Antwerpen, Henkie in een draaimolen, ome Henk en  met z’n drieën in het centrum van Antwerpen.
Omdat ome Henk zelf ontwikkelde en afdrukte zijn er veel foto’s van deze tijd.
Achter op de schoolfoto staat: “Mei 1938, Antwerpen, 8 jaar oud.
Op de foto met de pofbroek staat: “April 1938, Antwerpen.”
En op de mooie gezinsfoto staat:  “Als herinnering van de familie Günther 15 februari 1941.”
In 1940 valt het Duitse leger België binnen en ome Henk wordt opgepakt. Hij wordt verdacht van anti-Duitse activiteiten en als politiek gevangene in de gevangenis van Düsseldorf opgesloten.
Hij zat hier samen in de cel van de latere Burgemeester van Oberhausen. Dit zou hem later goed van pas komen. Hij kwam er goed van af omdat zijn politieke organisatie alles had vernietigd.
Als Rijksduitser moest hij wel in militaire dienst. Hij wist ook te voorkomen dat hij naar de Krim werd gestuurd. Door zijn relaties in het Schipperskwartier uit de tijd dat hij als reclame-schilder voor bioscopen werkte, wist hij aan nylons voor zijn commandant te komen. Ondanks de oorlog ging het leven door. Henkie ging op school in België, samen met z’n ouders in de stad, thuis en in het zwembad. Zo ook tante Netta met haar Belgische vriendin aan de waterkant. Daarnaast een foto van tante Netta met Henkie op een brug. Achterop staat:  “Herinnering aan
Bouillon s / Semois  augustus
Dan ome Henk in Duits uniform met gezin in Antwerpen. Op de 3e foto staat Hamburg. Verder op bezoek in Eindhoven met de mevrouw Pardoel en haar zoontje, tante Netta en Henkie voor hun voormalige huis in Pastoriestraat naast de kruideniers-winkel.
1943”. Bouillon is een toeristisch plaatsje in België bij de Franse grens aan de rivier de Semois.
Dit is dan een jaar voor de invasie.
In september 1944 hielpen zij hem over de grote rivieren. Verstopt in een vrachtwagen met hout kwam hij onverwacht bij ons in de Slagerstraat. We kwamen in een wonderlijke situatie, omdat wij ook  Engelse militairen ingekwartierd hadden. Op het dressoir stond een foto van ome Henk in marine uniform. De Engelsman keek wel naar deze foto.
De geallieerde ster op mijn trapauto werd er toen door ome Henk opgeschilderd.
Omdat ome David voor de Engelsen met een vrachtauto op België reed, ging hij met hem mee naar België om naar z’n achtergebleven inboedel te gaan kijken.
Hier werd hij door een buurvrouw herkent. Die hem aan de politie verraadde.
Zo’n  bezoek kan ik me nog herinneren Ik was weg van mijn grote neef die op bezoek kwam. Er werd toen een zak met een ketting van de zolder in de Slagerstraat gehaald?! Met het terugtrekken van de Duitse troepen na de invasie op 6 juni 1944 kwam ome Henk in Utrecht terecht. Hier ontmoette hij zijn oude worstel vrienden.
Maar dacht waarschijnlijk dat het een Nederlandse matroos was. Toen ome Henk bij ons kwam verscheurde hij deze foto. Hoogstwaarschijnlijk door verraad kregen wij een inval van de politie. Doordat ome Henk zuiver Nederlands sprak en ons vader niet thuis was, ging de politie er van uit dat ‘t een vergissing was.