Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

De (voor)ouders van
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
Opa Francis Verspaget
Opa Verspaget is op 28 januari 1868 geboren in Oirschot en overleed op 15 mei 1917 aan pleuritis in het Gasthuis te Stratum. (zie aktes)
Bij het overlijden van zijn vader was hij ruim 27 jaar.
Klik hierop voor zijn voorouders.
Bovenstaande foto van opa is gemaakt in het begin van hun huwelijk. Deze stropdas heeft opoe jarenlang na zijn overlijden bewaard.
In zijn overlijdensakte staat vermeld dat hij onderbaas was. In de geboorteakte van zijn eerste, kort na de geboorte overleden kind Elisabeth Francisca Maria staat dat hij meesterknecht is. In de geboorteaktes o.a. van tante Betsie is hij fabrieksarbeider, van tante Marie is hij chauffeur en van tante Netta is hij barbier.
Links het geboortehuis van hem in Oirschot.
Toen zijn moeder hertrouwde was hij 29 jaar en zelf nog niet getrouwd.
Op 31 jarige leeftijd trouwde hij in Woensel op 13 mei 1899 met de Maria Louisa Denkers. (zie de twee pagina’s van de akte)
Hij was eenendertig en zij was negentien toen zij trouwden.
Hij was voerman bij van Gend & Loos in de tijd dat hij opoe Marie als jong meisje op de Boschdijk zag. En hij schijnt gezegd te hebben: “Dè meidje met die mooie benen, die moet ik hebben!” Zie hiernaast een advertentie van Van Gend & Loos uit 1860.
Met paard en kar reed hij onder andere naar America in Limburg.
Op de hoek van de Kinsbergenstraat en Woenselsemarkt heeft hij een café gehad. Hier scheerde hij ook mannen, vooral bazen van Philips. Ze wilden perse door opoe met de hand ingezeept worden. Tante Netta vertelde dat hij graag een borreltje lustte En dat hij ook duiven hield, waar hij verschillende prijzen mee gewonnen heeft.
Een foto van een duif heeft altijd in hun woonkamer gehangen. Met zijn snor heeft hij eens de hoofdprijs, een scheermes, gewonnen.
Later was hij fabrieksopzichter op de glasblazerij van Philips. Zijn bijnaam was daar ‘t Voske. Hier zou hij het met water aftikken van de lamp-ballonnen uitgevonden hebben.
Dat kwam doordat hij tijdens het met een mes los tikken van de ballon op het het glas nieste en deze spontaan loskwam. Vanaf die tijd werd het mes voor het aftikken in water gedoopt.
Volgens tante Netta heeft hij ook een verpakking uitgevonden, die de vele breuk met vervoer voorkwam.
Toen woonde hij met zijn gezin op de hoek Hemelrijken/ Schoolstraat, waar zijn jongste dochter Nellie, ons mama, in 1917 geboren is. Rechts het hoekhuis achter de school en in 1980 voor de afbraak.
Toen ‘n familie lid ging emigreren en lang met op de boot zou zitten, ontlokte dat opoe ‘t volgende: “Laat oe eigen niks wijs maken. Mène mens ging met perd en kar naar Amerika”.