Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

Gezin
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
1968
(Bekijk foto’s 1967 t/m 1968 in serie)
De langste tijd werkte papa op het complex Strijp III, ICOMA - keramiek op de afdeling Stokerij Wit. Hij werkte hier in vier ploegen. Het overgeven van de ploeg en het naar huis fietsen duurde drie kwartier. Door de overplaatsing van de keramische afdeling naar Uden, werd hij overgeplaatst naar Philips te Geldrop.
Hij kon als onderbaas in de dagdienst mee naar Uden. Maar vanwege zijn ploegengeld, zijn bijwerk
bij de slager en onze protesten zag hij er van af. Hier zit hij op de expeditie van de draadtrekkerij van Philips draad te wegen voor de verzending. Hij vertelde dat er ondanks de opgelegde handelsbeperkingen draad verzonden werd naar het toen nog communistische Polen.
Op donderdag 29 maart 1968 werkte papa 25 jaar aan een stuk bij Philips. Van zijn zestiende tot zijn achttiende jaar werkte hij ook al bij Philips. Maar omdat hij vrijgezel was, behoorde hij bij de eerste ontslagenen vanwege de economische crisis. Na ongeveer 15 jaar kwam hij in 1943 voor de tweede maal in dienst bij Philips. Hier staat hij geheel rechts bij de jubilarissen tijdens de huldiging. Naast deze jubileumspeld  kreeg
hij een gouden horloge. Op de achterzijde is zijn naam en de periode dat hij bij Philips werkte in gegraveerd. Na enkele jaren in Geldrop gewerkt te hebben ging hij met vervroegd pensioen.
Tijdens het feestje ter ere van papa’s jubileum sloeg ik met m’n auto over de kop. Omdat ome Janus en tante Ali er nog niet
waren, ging ik ze met de auto ophalen. Op de rondweg ter hoogte van Campina en over het Eindhovens-kanaal zag ik de stoplichten op groen springen. Dus reed ik door met de toegestane snelheid van 70 km om de optrekkende auto’s te passeren. Plotseling kwam een van de auto’s uit de file. Dus moest volop op de rem. Ondanks dat het droog weer was, kwam ik in een slip en vloog recht op het paaltje van 70km.
De beste oplossing zou zijn geweest naar rechts uit te wijken en de ventweg op te rijden. Maar op dat moment reden er op de ventweg veel fietsers naast elkaar. Daarom draaide ik scherp terug de weg op. En dat kon het fiatje niet aan. Ik zag de binnenberm met uitschietende narcissen als in een looping rond draaien. Om weer op m’n wielen terecht te komen. Met geweld heb ik de deur open gestampt. De voor- en achterruit, die heel op de grond lagen heb ik opgeraapt. Omdat ik niemand schade had aangebracht ben ik weer terug naar de Zebrastraat gereden. Nadat ik met Tonny van de Akker de schade aangemeld had bij m’n verzekeringsagent in Valkenswaard, hebben wij m’n fiat 850 naar de garage aan het Karel de Grote plein gebracht. De expert verklaarde de auto total loss.
In deze tijd kwam voor de kinderen de Fabeltjeskrant op de televisie. Maar al snel ging het programma op het echte leven lijken. Door de toespelingen op de landelijke politiek miste papa geen enkele uitzending.