Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

Gezin
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
Omdat Vera in de weg stond, draaide hij mijn kant op. Ik zat aan tafel huiswerk te maken. Ik zag de vlam op me afkomen en probeerde ik weg te duiken. Hierdoor staken m’n benen onder tafel uit.
En het brandend vet op mijn been terechtkwam. Nettie en Marianne kwamen  thuis met de fiets en gilden meteen: “Brand!!” Papa en mama stonden bij de heg met de buren te praten. Ze waren vergeten dat ze vet op hadden staan. De buurman, Jantje Dekkers en papa stopte mij in de badkamer en gooiden melk en water over mijn benen. Met handdoeken over mijn benen en achter op de fiets werd ik door papa naar dokter Ritmeester in de St.Jansweg gebracht. Omdat de dokter niet thuis was, belde mevrouw Ritmeester een taxi, die mij naar de verbandpost van Philips aan de Emmasingel bracht.
September 1951 poseerden wij voor de fotograaf.
Hij zette Vera bij mij op schoot. Maar ze protesteerde door haar buikje naar voren te drukken. Onze meubels zijn aangevuld met de club, waar opa van Ooyen altijd inzat en mij op schoot nam en sprookjes vertelde.
Ik mocht alleen met mijn treintje op de foto. Wat ik allemaal met mecano gebouwd had, mocht er van de fotograaf niet op.
Als ik met mecano bezig was, stond altijd de radio aan. We luisterden dan op de zondag-
avond naar Paul Vlaanderen. Op de zondagmiddag was er voor de jeugd Monus de man van de maan. En op de woensdagmiddag waren er geschiedkundige hoorspelen. Ga naar jaren vijftig en luister naar meer. Op achtergrond staat de omgebouwde radio. Een nieuwe was te duur. Dus werd de kleine radio omgebouwd naar een grote radio.
Hiernaast de foto van de 6e klas bij dhr Panken. Die genomen moet zijn tijdens mijn afwezigheid.
Met jongens waarbij ik in de klas heb gezeten o.a Peter van Bussel, Jan Rutten, Harrie Klinkenberg, Piet Jacobs, Gerard Valentijn,  van Dungen, van Meegen en andere bekende gezichten.
Terwijl we op de taxi wachtte, zei mevrouw Ritmeester tegen haar kinderen: “Dit krijg je als je met vuur speelt.” Ik vond dat niet leuk. Ik had immers niet met vuur gespeeld. Een van deze kinderen werd later Frits Spits”. Iedere dag kwam er een verpleegster mijn verband verwisselen. Voor de controle bij dokter Ritmeester aan het Lodewijk Napoleonplein werd ik gehaald en gebracht door een taxi.
Zes weken geen school maakte dat ik in de 6e klas bij mijnheer Panken leerachterstand kreeg. Maar ook door zijn activiteiten bij de KVP, was mijnheer Panken veel afwezig. Hij zat ook veel de krant te lezen.
Wij dachten dat hij achter z’n krant zat te slapen. Maar hij had een klein gaatje in z’n krant gemaakt.
Zo zag hij precies wie de herrieschopper was. En die kon er op aan dat hij met de aanwijsstok een tik kreeg. Om dit te voorkomen verstopten wij de aanwijsstok en de meetlat onder het plateautje, waar op zijn lessenaar stond.
In deze tijd werkten onze ouders hard en maakten veel werkuren. Papa bij Philips in de vierploegendienst, met een vrije zondag in de vier weken. En in zijn vrije tijd werkte hij bij voor vrij vlees en een zakcent; eerst bij de slager Hopstaken in Strijp en later bij Jan van Vlokhoven in Tivoli. Mama werkte naast haar eigen huishouden bij mevrouw  Noordraven,  mevrouw van de Laan en mevrouw Eikelenstam.
Een collega, Duflo uit de Giraffenstraat, kon deze radio wel ombouwen. Hij verprutste het. Uiteindelijk heeft een broer van Jantje Dekkers er weer een werkende radio van gemaakt.
Tijdens deze foto sessie werd door onze straat de ronde van Tivoli gefietst.
Deze ronde werd speciaal voor de wielrenner Jan Plantaz gehouden.