Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

Jeugdjaren
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
Deze foto met ome Corry en tante Joke is tegelijk met haar communie foto gemaakt. Tijdens het oefenen voor de plechtige communie kreeg ons moeder van de pastoor van de Antoniuskerk te horen dat zij haar communie niet mocht doen. “Dat zullen wel eens zien; Ik zal eens bij die dikbuik verhaal gaan halen”, zei haar moeder.
Rechts mama, samen met haar oudere zus Marie met haar zoontje, Fonny in de kinderwagen en haar zus Joke in de stad, oftewel het centrum van Eindhoven. Dan mama, 14 jaar, 2e van rechts op de voorgrond in de klas bij mijnheer Habets van de Philips school.
Deze school stond op ’t Eindje en was voor meisjes, die bij Philips gingen werken. Naast het aanleren van hand-vaardigheden voor de productie van lampen, kregen de meisjes ook les in huishoudkunde.
Wat er gekookt werd, moest door de leerlingen zelf
opgegeten worden. Maar met het pannenkoeken bakken bleef er voor haar zelf niets over. Omdat ze zo goed gebakken waren, heeft de juffrouw ze zelf opgegeten. Zo te zien heeft ons moederke ook zo’n getuigschrift gekregen. Voor 1931 een moderne sociale instelling van Philips. Toch had ze liever kapster willen worden.
Maar ze moest van haar moeder naar Philips. Ze was er van overtuigd dat als haar vader in leven was gebleven, zij van hem zeker kapster had mogen worden.
Toen zij bij Philips ging werken, vroeg de baas van Lotharingen haar:  “Ben de gij het nieuwe meidje?  En hoe hete gij?  Verspaget?  Dan bende gij een dochter van het Voske?  Ge lijkt er ôk sprekend op. Dan stade nu bij het rek dat jouw vader heeft uitgevonden”. Opoe vertelde dat hij voor dit idee vijf gulden kreeg. Veel geld voor die tijd. De lampenmolen bij Philips met het rek met gaten om de ballons in te zetten. Ze heeft zeven
jaar met tegenzin per stuk op tarief gewerkt bij Philips op de Emmasingel. Waar zij hoofdzakelijk de spiraal aan de sprieten van de kathode van de gloeilamp moest bevestigen. Zie op het einde van de film Eindhoven. Vooral in het begin  werkte zij volgens haar collegaatjes veel te vlug. Die werden dan boos omdat ze bang waren dat het tarief afgestoken zou worden. Na een opmerking van de onderbaas, antwoordde zij: “Wat moete gij met die dikke pens?” Ze werd voor straf naar huis gestuurd. Tegen haar moeder zei ze maar dat ze ziek was en ging naar bed. Haar moeder ging ook nog sinaasappels voor haar halen. Toen tante Joke van haar werk kwam, verklapte zij dat mama brutaal was geweest en naar huis was gestuurd. Opoe geloofde dit verhaal niet en werd boos op tante Joke en antwoordde: “Ons Nelleke ligt boven ziek op bed!”
Op haar vraag: “Woarom mag ons Nelleke dur communie nie doen?” Antwoordde de pastoor: “Dat zal ik oe ‘ns zeggen. Zolang gij bij Helpt Elkander boodschappen doet, mag zij haar communie niet doen”. Haar moeder antwoordde: “Daar krijg ik 15% korting en bij de Gruyter maar 10%. En die centen kèn ik goed gebruiken”. Uiteindelijk mocht zij toch haar communie doen.
Dat het niet van harte was, bleek na afloop van de plechtigheid. Bij het verlaten van de kerk moest ieder kind de verplichte rijksdaalder (fl. 2,50) aan de pastoor betalen. Toen ons moeder aan de beurt was, werd het geld nors aangenomen, terwijl de anderen een vriendelijk woordje kregen. Omdat opoe de rijksdaalder niet wilde geven, heeft tante Minet Denkers deze aan ons moeder meegegeven.
Ter bevestiging van bovenstaande:  “
Zie de houding van de pastoor Peters op Eindhoven in beeld”.