Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

Broers & Zusters
Van Ooyen & Verpaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
In deze tijd verbleef  tante Netta met Hans in Thüringen in een klooster. Omdat onze ouders een tijd het contact met hen kwijt was, is mama met foto’s naar een waarzegster gegaan. Ze vertelde dat tante Netta met Hans een bombardement overleefd hadden, waarbij een oudere vrouw omgekomen was. Later bleek dit te kloppen.
Ze nam ook een foto van mij mee. Ze voorspelde dat ik dezelfde boemelaar als m’n vader zou worden, ha, ha!?
Papa is ook geld naar hen gaan brengen. Als ik me goed herinner is hij met de trein naar Vaals gegaan, waar de zoon van een spoorwegman hem naar de verblijfplaats van tante Netta en Hans heeft gebracht. In deze tijd is zij verschillende keren bij ons geweest. Ik zie ze nog op haar knieën voor de koffers zitten, die papa in Heusden had opgehaald. Ook ben ik op de fiets met haar mee op kraamvisite bij tante Clara in de Edelweisstraat geweest. Dat moet 1947 geweest zijn, omdat Frans in dat jaar geboren is.
Toen haar moeder in 1948 overleed, is zij over de Duitse grens bij Venlo gesmokkeld. Bij een pompstation was iemand bereid haar naar het station te brengen. Onderweg viel hij haar lastig. Maar door te smeken en dat haar moeder op sterven lag, bracht hem op andere gedachten.
Zij reisde op een paspoort van tante Joke. Hieronder een pasfoto van haar in oktober 1948. In een Panorama van die tijd, waarin de armoede van Duitsland werd beschreven, stond een foto van tante Netta in een kruidenierswinkel. Toen zij weer herenigd waren en in Duitsland woonden, las ome Henk in de krant dat een celgenoot van de gevangenschap in Düsseldorf Burgemeester was geworden van Oberhausen.
Zij vertrokken direct naar Oberhausen en gingen o.a. wonen op een etage woning in de Franzenkamp.
Hier bouwde hij een schildersbedrijf op. Hij kreeg veel opdrachten van de gemeente Oberhausen.
In 1949 was Hans bij de worstel club. En werd kampioen van Zuid-West Falen. Op de groepsfoto staat hij geheel rechts.
Trouwfoto's van Hans en Gisela op 3 oktober 1953 voor de ouderlijke woning in de Franzenkamp. Ze gingen wonen achter een huis in de Normannenstrasse.
Hier Nettie met tante met de vertrekkende worstel-vrienden uit Utrecht. Toen kennissen uit Utrecht en Antwerpen op bezoek kwamen, moest ik naar Hans en Gisela in de Normadiëstrasse gaan slapen. Ik moest met de tram, dat was veiliger. Loop ik met de halte de verkeerde kant op. Omdat ik de tramrails terug volgde, kwam ik weer op dezelfde plaats terug. Aan een man vroeg ik de weg. Stond ik er nog geen 100 meter hun huis af.
Tante Netta en ome Henk in de tijd dat zij een nieuw pand met winkel lieten bouwen aan de Parallelstrasse. In verband met de wederopbouw kreeg hij een flinke subsidie. Ook Hans en Gisela kregen hier een appartement.
In 1952 was de grens met Duitsland weer open en kwam de familie uit Duitsland ieder jaar met Pasen bij ons op bezoek. De eerste keer kwamen zij op de motor. Daarna al met een tweede handse grijze Taunus.
In de grote vakantie van 1954 mochten Nettie en ik mee naar Duitsland  De kennissen uit Antwerpen kwamen met de tandem. Hij was van oorsprong een Deen. Met hem mocht ik mee op de tandem. Bij iedere kroeg stopte hij. Ik kreeg dan een muntstuk voor de speelautomaat.
Later woonden Hans en Gisela op een bovenhuis in de Brücktorstrasse. In 1955 hebben mijn vriend, Jacky Janssen en ik bij hen overnacht. Toen we aankwamen hing Hans uit de raam. Maar hij liet ons eerst voorbij fietsen. Toen ‘s avonds hun vrienden kwamen hebben wij met hen bier gedronken. We sliepen samen met hen in een groot bed.