Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

Broers & Zusters
Van Ooyen & Verpaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
Tante Marie Kihle - Van Ooyen

Tante Marie, doopnamen Elisabeth Maria, werd geboren op 3 augustus 1892 in Den Bosch, waar zij op 20 april 1977 overleed. Zij werd ruim 84 jaar oud.
Op 25 november 1916 trouwde zij met Albert (Albertus, Joannes, Josephus) Kihle.(zie akte) Hij was een vermogend man en bezat verschillende huizen aan de
Smalle haven. Zijn familie had in Den Bosch een water en vuurwinkel. Men kon hier heet water kopen.
Ons vader, Jo vertelde dat hij als jongetje regelmatig bij zijn oudste zus moest oppassen als zij weer eens uitgingen. Er stonden zoveel sigaren, dat ze het niet merkte als hij er een pikte. Samen met ome Willem en tante Sjaan waren zij echte feestneuzen. Zo schijnen zij eens een aquarium met drank gevuld te hebben. Dat was gemakkelijk om te tappen.
Tante Marie in haar rijke en goede dagen met haar twee kinderen Jantje en Marietje op schoot.
Haar zoon Jantje Kihle met hoepel en speelgoed, dat zijn vader uit Parijs had meegenomen.
Tante Marie heeft veel meegemaakt. Zij verloor een kind (zie akte). Het raakte verstrikt in een lint met een kruisje, dat in de wieg hing.
In de crisisjaren (dertigerjaren) raakten zij hun geld kwijt door het faillissement van de “
Hanzebank”. Haar man ging toen in de “duw” werken. Dit was een tewerkstelling van werklozen.
Zo heeft haar man Albert uit zelfverdediging zijn broer moeten neerschieten (zie akte). Hij beheerde het geld van zijn geestelijk gehandicapte broer, die in ‘t krankzinnigengesticht woonde. Met de kermis kwam hij met teveel drank op naar zijn broer. Toen zij ruzie kregen dreigde hij met een mes. De man van tante Marie had vergunning om een pistool te hebben. Hij vluchtte naar
boven, achtervolgt door zijn broer, die hem net miste en het mes in de trap vast stak. Hierdoor kon hij boven zijn pistool pakken. Ondanks de bedreiging met het pistool bleef zijn broer op hem afkomen. Hij kon niets anders, dan hem neer te schieten. Zijn broer is na verzoening in zijn armen gestorven. Opa Willem van Ooyen is samen met hem naar de politie gegaan. Vanwege zelfverdediging ging hij vrijuit.
Op een oudejaarsavond gebeurde er bijna een ongeluk met dat pistool. Niet wetend dat het geladen was, nam Ome Willem het pistool van zijn zwager Albert en richtte in de richting van opa en haalde de haan over. Een schot ging af en de kogel vloog net langs het hoofd van ons opa.
Jantje Kihle ongeveer in de tijd dat de duitsers op 10 mei 1940 ons land binnenvielen.
Toen op 11 mei de duitsers Den Bosch naderden, werden de man en de zoon Jantje van tante Marie samen met een aantal andere mensen bij de Dommelbrug door Nederlandse soldaten doodgeschoten (zie akten). Zij waren
op weg naar de binnenstad om huur te innen. Omdat de Duitsers in aantocht waren, werd hen gesommeerd terug te gaan. Zij negeerden dit bevel. Ook schijnt er geroepen te zijn: “We willen die Duitsers wel eens zien”. Zij bleef achter met haar dochter Marietje.
Tante Marie had een heel mooie keeshond. Toen deze hond jongen had, kreeg ik er een van haar.
Dit heeft niet lang geduurd. Het jonge hondje had in het bijhok de was kapot gebeten. De man van tante Joke nam hem mee voor zijn baas. Toen ik om vier uur uit school kwam, stond het hondje mij bij de poort op te wachten. Hij was bij zijn nieuwe baas weggelopen. Ik heb nog geprobeerd hem in de schuur te verstoppen. Uiteindelijk lukte dat niet en was hij voor goed weg.