De (voor)ouders van
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Dit huis, een “ouwe knip” , was niet zo mooi als op de hoek van het Hemelrijken en de Schoolstraat. Je viel er letterlijk met de deur binnen. Want je stond dan meteen in de woonkamer. Naast de woonkamer was de “goeie kamer”, met een heel mooi tapijt en mooie meubels. De “goeie kamer” werd eigenlijk nooit gebruikt. De deur van de woonkamer naar “goeie kamer” was altijd dicht. Dit kwam ook omdat opoe daar in een kast haar spaarcenten bewaarde. Haar knipbeurs droeg zij onder haar rok. In de woonkamer, met een rode vloer lag een tapijt. Van de woonkamer kwam je in de keuken. In de keuken lagen rode tegels met een kokosmat. Vanuit de keuken kwam je via een trap in de “op-kamer”. En via diezelfde trap kwam je in een slaapkamer, waar alle kinderen sliepen. In de keuken werd het eten gekookt op een met eierkolen gestookt fornuis. Water werd door de bewoners van de straat met een emmer uit de waterput gehaald. Deze waterput stond achter de huizen in het midden van een rij huizen. Later kregen deze huizen een wateraansluiting met de kraan in de voorkamer. Als tante Marie zich met haar vrijer, Fons van Stekelenburg afzonderde in de voorkamer om de zelf gekochte etenswaren op te eten, dan ging ome David steeds naar voren om water halen.
Opoe vierde haar verjaardag niet. De kinderen gaven haar toch wel wat. Ze ging nooit naar de tandarts. Als ze tandpijn had, trok zij haar tanden zelf. Ze heeft ook haar been gebroken. Om in de kelder te komen, moest zij drie treden naar beneden. Zij verstapte zich op de keldertrap en brak haar been. Ze lag in de kelder en riep naar ons moeder dat zij ome Willem moest gaan halen. Hij heeft haar uit de kelder gehaald en in de keuken op de grond gelegd. De oude dokter Verhagen heeft haar been in de keuken gezet en gegipst. Ondanks dat dit pijn gedaan moet hebben, gaf zij ging kik. Haar zus, tante Minette heeft toen voor haar het huishouden gedaan.
Opoe Verspaget stond haar mannetje wel. Ze zag er niet tegenop om schuldeisers en anderen eigenhandig de straat op te werken. Ook had ze haar eigen inzicht. Toen er in de familie iemand naar Amerika ging, zei ze: “Och, laat oe eigen niks wijs maken. Zo ver is dat niet. Ons vader (haar man) ging vroeger met paard en kar naar America”. Ze bedoelde uiteraard het dorpje in Limburg. Een eigenaardigheid van haar, waar de kinderen zich voor schaamden, was dat ze wel eens naar de voordeur liep en riep: “Dè is om Vroom en Dreesman te doen!” Ook zong zij regelmatig het socialistische lied: “De Internationale”. Via Beppie en Yvonne van de Veerdonk vernamen wij dat hun moeder, tante Betsie vertelde dat de vader van opoe Verspaget, David Denkers een SDAP’er was. Later is ze op de Broekseweg verhuisd, richting Eckartseweg in de buurt van de Brugstraat c.q. Pastoriestraat.
Toen zijn paard gestorven was, heeft opa Verspaget hem geld geleend voor een paard.
Dat zij het toch goed onthouden had, bleek toen zij met een stapel kleding thuis kwam.
Zie foto van het Eindhovens kanaal destijds.
Haar zuster Minet liep mank door een geboorte afwijking. Toen zij zeven jaar oud was begon zij met haar been te trekken. Vanaf die tijd begon zij steeds meer mank te lopen. Toen de zoon van dokter Verhagen (op foto 4e van links) de praktijk overnam en tante Minet zag, zei hij: “Maar zo hoef jij niet te lopen”. Hij zorgde ervoor dat zij aangepaste schoenen kreeg. Hiermee liep zij minder mank. Zij had een eigen huis op de Broekseweg en
haar geld werd beheerd door dokter Verhagen (op foto 1ste van links).
Tante Minet kwam ’s zondags altijd bij opoe eten. Zij was een zeer goede coupeuse, waar zij de kost mee verdiende. Zij liep naar haar klanten met haar naaimachine onder haar arm. Ik heb tante Minet nog gekend toen zij bij de nonnen op de Kloosterdreef woonde in een eigen kamer.
Opoe Verspaget met tante Clara van ome Frans en ons moeder Nellie achter het huis op de Broekseweg. Als het goed warm weer was dan ging opoe net als de buren aan de voordeur zitten. Naast het huis liep een pad richting Kruisstraat. In de hof had opoe groenten. Ook het spitten van de aarde deed zij zelf. Fruit kregen ze van haar zuster Minet, die een tuin vol met fruitbomen had.