Oorsprong namen

van Ooyen

Verspaget

Voorouders

van Ooyen

Verspaget

Broers & Zusters

van Ooyen

Verspaget

Jeugdjaren

Jo

Nellie

Jo & Nellie

verkering

gezin

Jeugdjaren
Jo van Ooyen en Nellie Verspaget
Vorige.
Volgende.
Startpagina.
Eens met Sinterklaas had mama een heel mooie poppenwagen gekregen. Die moest van opoe wel in de “goeie” kamer blijven staan. Anders werden de wielen vuil. Later heeft mama opoe zover gekregen deze poppenwagen aan de kinderen van tante Betsie te geven. Toen zij in Den Bosch bij tante Betsie op bezoek was, zag zij dat de poppenwagen in de schuur stond. Dit heeft zij maar nooit aan haar moeder verteld.
Als je hun huis op de Broekseweg binnenkwam dan kwam je meteen in de woonkamer. Naast de woonkamer was de “goeie” kamer met vloerbedekking en mooie meubels. In de woonkamer werden ook de fietsen van de grote kinderen gezet. Eens heeft mama stiekem de fiets van tante Netta gepikt. Ze is toen met die fiets gevallen en was onder op de stang terecht gekomen. Ze bloedde erg tussen haar benen. Nadat zij de fiets ongemerkt had teruggezet, zei ze tegen haar moeder dat ze op de stoeprand was gevallen. Haar moeder zei tegen tante Netta: “Ons Nelleke heeft haar “maggi” doorgevallen”.
In die tijd sliep mama altijd bij haar moeder in de opkamer, die via de keuken te bereiken was. Van haar zevende tot haar elfde jaar sliep zij ook wel eens bij tante Minet, die haar het volgende gebedje leerde:

Heilige Paus van Rome, laat me vannacht niet dromen.
Jaag de duivel van de deur en zet er de Engelbewaarder veur.
Heilige Engel Machiel, wek mijn hart en wek mijn ziel.
Wek me vroeg en niet te laat; als de klok zeven ure slaat.

Ze ging ook met haar iedere zondag naar de kerk, waar zij op de eerste rij een stoel gehuurd had.
Na haar eerste HL. Communie moest er iedere maand gebiecht worden. Eens biechtte zij dat ze aan de mik had “gepeukeld”. De kapelaan, een Bosschenaar, dacht bij het woord mik iets anders en vroeg met nadruk: “Waaraan?!”
 Zij bedoelde dat zij bij het halen van floers brood, van de zijkanten had gegeten.
Mama in de vijfde klas bij Juffrouw Pluim in de linkse rij, derde bank links, geheel tegen de muur. Zij is hier boos omdat zij achterin moest zitten. Zij was voor de foto te groot om vooraan op haar eigen plaats te zitten. Ook in deze klas zit Tonia Konings. Nu in de tweede rij op de voorste bank links. Eens was Juffrouw Pluim zo kwaad op mama dat zij haar zo’n harde klap gaf dat zij met haar hoofd tegen het bord kwam. Hierop vloog zij
briesend de juffrouw aan en trok de pruik van haar hoofd. Ondanks dat zij de pruik van haar hoofd had getrokken, had Juffrouw Pluim veel met mama op. Een keer moest zij voor haar een brief brengen naar haar pension in de Kruisstraat. Van de pensionhoudster kreeg zij een grote speculaas. Thuis moest zij die met tegenzin aan haar moeder afgeven. Opoe brak de speculaas in stukken om die uit te kunnen delen.
Ook werd zij eens op school opgesloten in de bezemkast. Na een lange tijd werd de kast opengemaakt door een klusjesman. Hij zei: “Wat stade gij hier te doen? Ga maar vlug naar huis, de poort staat open”. Tussen de middag moest mama direct na school bij slager Mos op het Hemelrijken een half pond lapjes paardenvlees halen. Omdat tante Netta biefstuk wou hebben, moest zij ook bij de slager op de hoek van Kersenstraat en Broekse-weg een biefstukje gaan halen. Zij moest voor haar moeder ook boodschappen doen bij “Helpt elkander” van de Unie. Hiervoor kreeg zij van haar een briefje, geschreven met grote “koeie” letters.
Omdat mama graag schoenen poetste, werd zij Nel schoenpoets genoemd. Iedere maandag poetste zij alle schoenen.
Mama doet haar grote Heilige Communie. Ze is dan 11 jaar oud. Tante Marie heeft haar jurk en haar jas gemaakt. De jas en jurk waren in chocolade bruin. De bewerkte muts met linten was in licht beige.
De “fille course” kousen waren beige. De schoenen waren bruin.
Deze foto is gemaakt bij fotograaf Elite op het Stratumseind.